Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Как кризата с предлагането на полупроводници ще промени бизнеса с чипове?

Отговорът на кризата със сигурност ще бъде глобален, смята Йонко Чуклев, заместник-председател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация

гледано: 3158   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
3 гласа

Правителствата и големите производители на микропроцесори ще си извлекат поуки от настоящия недостиг на полупроводници. След тази криза със сигурност ще се събудим в един свят, в който производството на чипове ще бъде далеч по-приоритетно и държавите наблягат много повече върху сигурността на доставките. Това заяви Йонко Чуклев, заместник-председател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Кризата с предлагането на полупроводници не е първата, нито ще е последната. Трудното при този пазар е, че отнема време да се ребалансира, просто защото от поръчката на една партида чипове до нейната доставката минават 24 седмици. "Ако сте ръководител на завод, който разчита на доставката на суровина, която може да пристигне след 6 месеца, то ситуацията е много сложна и изисква много прецизно планиране. Занапред автомобилният сектор ще бъде далеч по-внимателен във веригите на доставки", посочи Йонко Чуклев.

"Компонент, който струва няколко цента, сега обърква плановете за продажба на цял автомобил за 30 хил. долара", отбеляза той. 

Още по темата

"Много компании в развитите държави акцентираха върху дизайна, но както ни показва кризата сега, ние имаме належаща нужда от интегрирани производители на чипове и това все повече индустрии в развитите държави го осъзнават - няма голям производител на чипове, който да не е обявил мащабна инвестиционна програма", допълва Чуклев.

По думите му рано или късно пазарът ще се балансира, но сегашният ръст на индустрии като автомобилната и тази за битова електроника не съотвества на текущото производство.

"Миналата година покрай пандемията автомобилните производители намалиха значително дейността си и респективно търсенето на чипове. Но успоредно с това се появи едно заместващо търсене на битова техника, както и скокът на криптовалутите. Анализаторите не очакваха толкова бързо възстановяване на автомобилния сектор и когато той се върна при производителите на чипове, производствените им графици вече бяха запълнени".

"Този парадокс всъщност се оказа от основните причинители на сегашната криза", коментира гостът.

За да се избегне бъдещо свръхпроизодство и потенциална ценова война на фона на мащабните инвестиционни програми в САЩ, ЕС, Индия и Тайван, Йонко Чуклев смята, че всеки бъдещ производствен капацитет трябва да бъде планиран спрямо предстоящото търсене.

Отговорът на кризата със сигурност ще бъде глобален вместо локален, тъй като множество големи играчи вече започват да се съюзяват както на правителствено, така и на корпоративно ниво.

"В бъдеще всеки основен играч ще иска да има не само дизайна, но и производството, асемблирането и тестването на чипове в неговата държава, за да има сигурни доставки. Това ще бъде една промяна занапред със сигурност", коментира анализаторът.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Хардуер
IBM: Недостигът на чипове може да продължи още две години